Nationella spelformer
Nationella spelformer - För barnens bästa
Barn spelar fotboll för att det är roligt. Fotboll är lek. Att leka är nödvändig för att barn ska utvecklas och må bra. Det är genom leken barn testar sina begränsningar, lär sig hantera olika situationer och utvecklar färdigheter. Oavsett om det är på skolgården eller på en fotbollsplan, oavsett om det är träning eller match. Därför ska vi ge dem bästa möjliga förutsättningar att lyckas.
Alla barn och ungdomar, oavsett var i landet de bor, ska ha liknande förutsättningar vid träning och match. Att ha gemensamma spelformer över hela landet innebär att eventuella missförstånd kring spelregler kan undvikas och leda till ökad trygghet för både spelare, ledare och domare.
De nationellt gällande spelformerna handlar övergripande om att skapa förutsättningar för ett långsiktigt idrottande. De är framtagna genom forskning och av experter för att främja barn och ungdomars lärande, sett ur deras egna perspektiv och på deras villkor - för barnens bästa helt enkelt.
Den generellt mindre planytan ökar antalet bollkontakter och fotbollsaktioner vilket är till fördel för spelarens utveckling. Likaså de anpassningar av spelreglerna som gjorts i de olika spelformerna.
Vi i Stenkullen Goik förespråkar utveckling och utbildning för våra spelare.
Spelformerna för barn- och ungdomsfotboll gäller vid samtliga matcher från 1 januari 2019.
Ytterligare information om de nya nationella spelformerna se följande länk Svenskfotboll
Nedan följer ett antal länkar till informationsblad för respektive spelform samt Göteborgs fotbollsförbunds sammanfattande tävlingsmatris.